szigetelés
 falszigetelés  utólagos szigetelés
UTÓLAGOS FAL- ÉS PINCESZIGETELÉS
 épületszigetelés
 salétromos falak
 szakértés  tervezés
 szigetelőanyag kereskedelem
 utólagos vízszigetelés
 szakértő

 szivárgó

Falátvágás

Falátvágásos technológia

Az eljárás az építőiparban már ötven évvel ezelőtt is alkalmazott szakaszos falkibontás és bitumenes lemez befűzésének fejlett változata:

A falazatot szakaszosan egy arra alkalmas gép segítségével átvágják, a szigetelő réteget befűzik (ami lehet modifikált bitumenes lemez vagy Polietilén műanyag lemez), majd műanyag ékekkel a falazatot ideiglenesen kiékelik, hogy a fal állékonyságát biztosítsák. Kellő mennyiségű falazat átvágása után (kb. 10 fm) zsugorodás mentes cement alapú injektáló habarccsal a mintegy 1 cm vastag rést kiinjektálják.

A falátvágó gépek tekintetében kétféle megoldásról beszélhetünk :
  • Gyémántköteles falátvágó gép
  • Gyémántfogú falátvágó fűrész
  • Láncfűrész
  • Körfűrész


(mindegyik eljárásnak van vídia szemcsés változata is )

A gyémántköteles eljárással nagy vastagságú falak (1 m felett) átvágása is megoldható, míg a falátvágó fűrészekkel max. 1 m falvastagságig gazdaságos.

A vegyes falazatban szórványosan vagy tömegesen olyan kőzetek is előfordulhatnak, amelyek fizikai tulajdonságaiknál fogva a gyémántkötél vagy a fűrész gyémánt betéteinek a hordozó anyag súrlódás miatt bekövetkező hőtágulása folytán azok kifordulását eredményezik.

Ezért a falátvágás, mint az adott épület utólagos szigetelésének megoldására adott technológia végső eldöntése előtt ajánlatos a kőzetet geológussal megvizsgáltatni.

Előfordult már, hogy megkezdett munkavégzés közben, a kőzet minősége miatt utólagosan kellett módosítani a terveket és a választott technológiát nyomás alatti injektálásra változtatni.

A másik buktató az lehet, hogy eleink mintegy 80-100 évvel ezelőtt nagy vastagságú falaknál gyakran elkövették, hogy a falazat belső magjában az építőanyagot kötőanyag nélkül, mintegy kitöltésként, szárazon rakták be, ez a magoldás 1 m vastagságú falaknál, földszintes épületeknél az állékonyságot nem igazán befolyásolta, de manapság, mikor ilyen falazatok átvágásával szenvedünk, a faltest közepén lehulló kődarabok gyakran ellehetetlenítik a szigetelőlemez befűzését.

szigetelés - vízszigetelés -szigetelés -vízszigetelés - szigetelés - vízszigetelés

 szivárgás